Visszatérő hiszti – vagy valódi betegség?

A PMS (PreMenstruális Szindróma)

A menstruációt megelőző napokban sok nő „elsárkányosodik”: ingerlékeny lesz, a sarokba kuporodva sír, vagy éppen dühöngve csapkod. Testi és lelki tünetek sokasága alakulhat ki, mely egyeseknél akár a napi életvitelt is megnehezítheti. A PMS nem képzelt betegség, semmi köze a hisztériához, és nem múlik el egy „ugyan szedd már össze magad!”-tól. A tünetek a menstruációt megelőzően 7-10 nappal jelentkeznek, majd amint megkezdődik a vérzés, a panaszok 1-2 napon belül megszűnnek.

Mi okozza a PMS-t?

A legvalószínűbb ok a két petefészekhormon, a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron) egyensúlyának megbomlása. További kiváltó tényező lehet még a szervezet vízháztartásának zavara, a mozgáshiányos életmód, vagy a stressz is. Családi vagy munkahelyi konfliktusok a panaszokat felerősíthetik. Ahhoz, hogy a PMS létrejöttét megakadályozhassuk, a hormonális egyensúly visszaállítására kell törekednünk.

Segíthet egy gyógynövény: a barátcserje

A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így nem csupán a PMS, azaz a menstruációt megelőző kellemetlen testi, hanem a lelki tünetek enyhítésére is hasznos segítség lehet. A barátcserje termésének kivonatát koncentrált formában tartalmazó hormonmentes Premens tabletta szedését több cikluson át érdemes folytatni a megfelelő hatás kialakulása érdekében.

Tippek a kiegyensúlyozott mindennapokhoz

A PMS-panaszok csökkentéséhez néhány egyszerű módszer segítségével mi magunk is hozzájárulhatunk:

  • figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra

  • rendszeres testmozgással nemcsak az izomfájdalmakat csökkenthetjük, hanem a testi és lelki közérzetünk is javul

  • kényeztessük magunkat:

  • merüljünk el egy finom fürdőben
  • élvezzük egy kozmetikai kezelés jótékony hatását
  • töltsünk egy kellemes órát baráti társaságban
  • olvassunk egy jó könyvet, vagy hallgassunk zenét
Menstruáció előtti panaszok és menstruációs cikluszavarok kezelésére szolgáló készítmény

Patikában vény nélkül kapható barátcserje tartalmú gyógyszer

Vagyis: szánjunk időt saját magunkra!