Megjött – ilyen korán? Vagy már megint késik?
A cikluszavar és ami mögötte van

Gyakran bosszankodunk  a menzesz miatt, elegünk van belőle, vagyonokat költünk  tamponra és betétre. Ugyanakkor minden nő kötődik a saját menstruációjához. De legalábbis szereti, ha az pontosan és kiszámíthatóan érkezik. A váratlan meglepetések és a hiányzó rendszeresség azonban előbb-utóbb aggasztóak lehetnek.

Fő a kiszámíthatóság!

Emlékszel, kamaszként már annyira vártad: mikor leszel végre „nagylány”? A várakozás izgalma azóta sem enyhült. A piros betűs napok mindig központi kérdést töltenek be, például egy nyaralás tervezésekor. Szerencsés vagy, ha jó előre meg tudod tervezni, melyik hétre foglald le a régóta várt nyaralást, de mi a teendő akkor, ha valakinek össze-vissza jelentkezik a havi vérzése?

Mi a cikluszavar?

Az még nem feltétlenül probléma, ha nem pontosan 28 napra jön meg! A 21 és 35 nap közötti ciklushosszúságok még egyaránt normálisnak mondhatóak, amennyiben a ciklusaid hossza megegyezik. Abba viszont nem szabad beletörődni, ha zavart észlelünk a menstruációnk körül! A havi vérzés rendszeressége vagy épp kaotikus volta egyfajta jelzés testünktől. Ha a ciklusunk túl rövid, esetleg meghosszabbodott, vagy közti vérzést, pecsételgetést észlelünk, ezek mind cikluszavart jelezhetnek. Mielőbb forduljunk nőgyógyászhoz, hogy időben kiderüljön, nem áll-e a problémánk hátterében valamilyen szervi ok vagy más betegség. Ezt érdemes mielőbb tisztázni!

A női szervezet egy rendkívül érzékeny „szerkezet”, amire ékes bizonyíték az is, mennyi minden boríthatja fel ciklusunkat: extrém fogyókúra (koplalás), szerelmi bánat vagy a sokat emlegetett stressz, illetve a folytonos idegeskedés következtében egyaránt kialakulhatnak menstruációs zavarok. A szervezet hormonális egyensúlya megbomlik, ami rendszertelen menstruációhoz vezet.

Hormonok nélkül is sikerülhet

A ciklus rendezéséhez hasznos segítséget nyújthat a barátcserje elnevezésű gyógynövény, amely jótékonyan segíti elő a női szervezet hormontermelésének természetes szabályozását. Egy növényi gyógyszer, a Premens tabletta magas koncentrációban tartalmazza a barátcserje hatóanyagát. A patikában, vény nélkül beszerezhető Premens tabletta teljesen hormonmentes készítmény.

Menstruáció előtti panaszok és menstruációs cikluszavarok kezelésére szolgáló készítmény

Patikában vény nélkül kapható barátcserje
tartalmú gyógyszer

Cikluszavar és babavárás

A cikluszavar főképp akkor válik különösen fontossá, amikor a nők sikertelenül próbálkoznak teherbe esni. A meddőség hátterében ugyanis sok esetben hormonális alapú cikluszavar áll. Az ilyen problémával küzdő nők mintegy 50%-ánál kimutatható, hogy a szervezetükben magas a prolaktin hormon szintje. A ciklusaik hossza akár szabályos is lehet, de azon belül azonban jelentős fáziseltolódás tapasztalható: az első szakasz lényegesen hosszabb, az ovuláció (tüszőrepedés) a 14-15. nappal ellentétben annál később következik be. Így a méh még nem kellőképpen felkészült a megtermékenyült petesejt befogadására, illetve a terhesség megtartására.  A prolaktint „anyasági” hormonnak is hívják, szoptató nőknél ugyanis magas értékeket mutat, mivel a tejelválasztás serkentésében játszik fontos szerepet. Ennek a magas prolaktinszintnek köszönhető, hogy egy szoptatós kismama nehezebben esik teherbe,. Viszont ugyanennek a hormonnak a túlzott jelenléte akadályozhatja a teherbe esést egy babára vágyó nőnél is. A Premens tablettában lévő barátcserje hatóanyagai segítenek a prolaktin hormon termelődésének megfelelő szabályozásában, ezáltal hozzájárulnak a menstruációs ciklus rendezéséhez. Szabályos ciklus esetén a sikeres terhesség esélye is magasabb lehet.