hormonmentes-gyogyszer-premens

Premens – igazoltan hatásos

hormonmentes gyógyszer PMS és cikluszavar kezelésére

koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmaz

enyhíti a PMS jellegzetes testi és lelki tüneteit

segít rendezni a szabálytalan menstruációs ciklust

a terápiás hatás érdekében a szedését legalább 3 cikluson át érdemes folytatni

Premens gyógyszer PMS és cikluszavarok ellen

Vény nélkül kapható
barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Barátcserje - természetes gyógymód

Barátcserje – természetes gyógymód

a Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában őshonos, lombhullató cserje

érett termését már az ókorban is használták nőgyógyászati panaszokra

napjainkban a terméséből készült kivonat a menstruációt megelőző panaszok (PMS) legjobban dokumentált terápiája

hatóanyagai pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozórendszer működését

Barátcserje - természetes gyógymód

PREMENS – 96%-os elégedettség*

a Premens-t használók 70%-a 3 hónapig vagy hosszabb ideig szedte a gyógyszert

a 3 hónapnál tovább szedők 96%-a elégedett, és döntően NAGYON ELÉGEDETT volt a hatással

Premens gyógyszer PMS és cikluszavarok ellen

PMS tünetei

Több mint 150 különböző tünet létezik, amely a PMS-sel összefüggésbe hozható.

A tüneteket három csoportba oszthatjuk:

Testi tünetek

mellfeszülés

fejfájás (migrén)

súlygyarapodás

alhasi görcsök

bőrproblémák

általános fájdalom

Pszichés tünetek

labilis hangulat

túlérzékenység

ingerlékenység

szorongás

idegesség

búskomorság, sírósság

Egyéb változások

csökkent motiváció

visszahúzódás

gyengült koncentráció

csökkent motiváció

farkasétvágy,“kívánósság”

alvászavarok

szexuális vágy változása

A különböző kutatások eredményei azt igazolták, hogy a fiatalabb nők gyakrabban szenvednek alhasi panaszoktól, bőrproblémáktól és fejfájástól. Ezzel szemben az érettebb nők inkább fáradtságról és súlygyarapodásról panaszkodnak. Meglepő, hogy a panaszok formája és intenzitása független attól, hogy az illető hölgy használ-e fogamzásgátlót, vagy sem.

MI A PMS?

PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik azon tünetek összességét, melyek rendszerint előre kiszámítható módon ismétlődnek és jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek, majd a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek. Ezek a havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, hiszen rendkívül változatos típusú és eltérő intenzitású testi és lelki tünetekkel járnak.

A PMS magában foglalja az enyhe, a mindennapokat csak alig befolyásoló tüneteket éppúgy, mint a rendkívül erős, kifejezett panaszokat, amelyek korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet, sőt akár a normál életvitelt is akadályozhatják, átmeneti munkaképtelenséget okozva. Ráadásul, áttételesen az érintettek környezetének életét is felforgathatják, így a PMS könnyen lehet családi, munkahelyi konfliktusok forrása is. A panaszok az életkor előrehaladtával általában súlyosbodnak, terhesség idején átmenetileg megszűnnek, a szülést követően azonban újra jelentkezhetnek.

Mi az a PMS?

MILYEN OKAI LEHETNEK A PMS-NEK?

Milyen okai lehetnek a pms-nek

A hormonális változásokat említik a PMS legfőbb okaként

A női ciklust alapvetően két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) vezérli. Ezek egy fontos idegi ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelését befolyásolva a központi idegrendszerre is hatnak, ezzel lelki tüneteket, érzelmi reakciókat és kedélyállapot-változásokat okozva. Ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya, olyankor a menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Normális esetben a női szervezetben csak igen alacsony mennyiségben jelenlévő prolaktin (anyasági hormon) szintje a premenstruális panaszoktól szenvedő nők vérében gyakran megemelkedik. Emiatt megbomlik a két petefészekhormon, a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron) egyensúlya, és az ily módon túlsúlyba került tüszőhormon tehető elsősorban felelőssé a PMS-tünetek kialakulásáért.

Milyen okai lehetnek a pms-nek

Bizonyos betegségek súlyosbítják a PMS tüneteit

A PMS okozta tüneteket jelentősen rontja az ösztrogéndominancia, melyet okozhat a túl magas ösztrogénszint, de ugyanúgy a progeszteron hiánya is. Súlyosbíthatja a betegséget a pajzsmirigy-alulműködés, a PCOS (policisztás ovárium szindróma), az inzulinrezisztencia (IR), vagy a mellékvesekéreg betegségei. A PMS súlyosabb formában jelentkezhet azoknál is, akik menstruációs cikluszavarral, illetve anovulációval küzdenek.

Egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a PMS kialakulásában

A táplálkozással összefüggésben a szénhidrát-anyagcsere zavara, a csökkent B6-vitamin-szint, az alkoholfogyasztás, illetve ezeken kívül a túlzott stressz, az egészségtelen, mozgáshiányos életmód és a depresszió ugyancsak befolyásolhatja a tüneteket.

Genetikai tényezők hatása nem bizonyított, inkább számítanak a családi viselkedési minták, vagy ha az érintett közvetlen környezetében másoknak is van hasonló panaszuk, továábbá a kulturális tényezők, pl. a menstruációhoz való viszony szintén befolyásolhatja a PMS-panaszok gyakoriságát.

Premens – Enyhíti a PMS jellegzetes testi és lelki tüneteit

hormonmentes gyógyszer koncentrált barátcserje-kivonattal

gátolja a prolaktin-felszabadulást, ezzel segít enyhíteni az emlőfeszülést és -fájdalmat

segít rendezni a PMS-t is súlyosbító menstruációs cikluszavart

a terápiás hatás érdekében legalább 3 cikluson át érdemes folytatni a szedését

Premens gyógyszer PMS és cikluszavarok ellen

Vény nélkül kapható
barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

PMS-típusok

PMS – H típus

A „H” a „hiperhidráció” – azaz vízvisszatartás – kifejezés kezdőbetűjének felel meg. Az ezen csoportba tartozó nőknél a vízvisszatartás (ödéma) következtében jelentkező tünetek, mint a mellfeszülés vagy a kéz- és lábdagadás jelentik a fő problémát.

PMS – D típus

„D”, mint „depresszió”, vagyis nyomott hangulat. Az ilyen PMS-típusba tartozóknak elsősorban a lelki mélypontokkal kell megküzdeniük. Hajlamosak a búskomorságra és gyakran szenvednek alvászavaroktól.

PMS egyik típusa a mellfeszülés
PMS egyik típusa a falánkság

PMS – A típus

Az „A” az „anxietas” – azaz szorongás – szóból ered. A PMS-A típusú nőket leginkább a hangulati labilitás jellemzi. Kedélyük egyszer fenn az égben szárnyal, máskor a végletekig levert. Ezt a hullámzást nem ritkán szorongás is kíséri.

PMS – C típus

A „C” az angol „craving” szóból ered, ami sóvárgást jelent. A PMS-C típusú nők általában fokozott étvágyról panaszkodnak és időnként igazi farkaséhség-rohamok törnek rájuk. Emellett fáradékonyság és energiahiány is jellemzi ezt a csoportot.

PMS egyik típusa a falánkság

PMS – kevert típus

A tapasztalható tünetek időnként nem sorolhatók be egyetlen PMS-típusba. Sok nőnél a testi tünetek és magatartásbeli változások (H és C típus), valamint a lelki problémák (A vagy D típus) egyaránt megtalálhatók. Ennek oka, hogy a hormonális és a hangulatot szabályzó központ az agyban szomszédos területen található és a két agyterület egymásra kölcsönhatást gyakorol.

PMS kezelése

 

A PMS pontos kiváltó okát a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni. A szerteágazó tünetek közül az egyénenként jellemzően havonta visszatérő vezető tünetek pedig számtalan módon variálódhatnak. Ezért jelenleg nem ismert olyan egységes terápiás lehetőség, amely minden érintett számára egyformán eredményes lenne. A kezelést tehát egyénre szabottan, a tünetek mielőbbi enyhítésére törekedve kell megválasztani. A jobb eredmény elérése érdekében fontos a páciens együttműködése is, hiszen az életmód ésszerű megváltoztatásával maga is nagyban hozzájárulhat a terápia sikeréhez.

Hormonkezelés

Minthogy a PMS hátterében a női hormonoknak bizonyosan jelentős szerepe van, ezért egyeseknél indokolt és hatásos lehet az orvos által javasolt hormontartalmú gyógyszerek alkalmazása. Ilyenek lehetnek például a hormonális fogamzásgátlók, vagy más, az ovuláció visszaszorítására szolgáló készítmények. Ám a hormonkezelés sem mindenki számára hozza meg a várt enyhülést: előfordulhat, hogy hatástalannak bizonyul, vagy akár még fokozhatja is a tüneteket.

Szintetikus anyagok

A változatos tünetek kezelésére külön-külön is alkalmazhatunk tünetenyhítő szereket: gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, esetleg vízhajtót, nyugtatót, feszültségoldót vagy altatót. Ezek közül néhány hatóanyag különböző összetételű kombinácóban is kapható a gyógyszertárakban, némelyiket recept nélkül meg lehet vásárolni. Nagyon fontos, hogy mindig pontosan tartsuk be az adagolásra és alkalmazásra vonatkozó előírásokat, figyelmeztetéseket!

barátcserje növény

Barátcserje

A barátcserje a Földközi-tenger keleti vidékén, elsősorban patakok és folyók partján honos, változatos virágzatú lombhullató bokor. Az elvirágzást követően kifejlődött borsszem nagyságú termésből ellenőrzött körülmények között, speciális technológiával készülő hatóanyag-koncentrátum a Premens tabletta alapanyaga, melynek a PMS-tünetekben való előnyös hatását klinikai vizsgálatok is igazolják. A növény hatóanyagai az igen érzékeny női hormonális szabályozó rendszerbe belépve tudják azt pozitívan befolyásolni. Ilyen módon nem csupán a PMS jellegzetes testi tüneteit, hanem annak lelki komponenseit is képesek határozottan enyhíteni.

A kereskedelemben étrend-kiegészítőként is előfordul a barátcserje, mely azonban nem feldolgozott, koncentrált hatóanyagokat tartalmaz, hanem csupán a növény terméséből készült őrleményt. Mivel a barátcserje a hazai Gyógyszerügyi Hatóság (OGYÉI) Tudományos Tanácsadó Testülete által élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények között szerepel, ezért nem gyógyszerkészítményben való alkalmazása terápiás célra nem ajánlott.

HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PREMENS FILMTABLETTÁT?

 

naponta egy tablettát kell szedni, étkezéstől függetlenül

szedését a ciklus bármelyik napján el lehet kezdeni

a terápiát a menstruáció alatt sem kell felfüggeszteni

a kívánt hatás érdekében legalább 3 cikluson át ajánlott szedni

terhesség alatti alkalmazása nem indokolt

Premens gyógyszer PMS és cikluszavarok ellen

Vény nélkül kapható
barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

TIPPEK A PMS ENYHÍTÉSÉRE

A PMS-panaszok csökkentéséhez az alábbi életmódbeli változtatásokkal önmagukban vagy a gyógyszeres terápia kiegészítéseként mi magunk is pozitívan járulhatunk hozzá.

Vezess PMS-naplót!

Minél jobban kiismered a menstruációdat, annál jobban tudsz „bánni” vele! Érdemes több cikluson keresztül naplót vezetned a menstruációval kapcsolatosan jelentkező testi tünetekről, pszichés változásokról. Jegyezd fel a menstruációs vérzésed idejét, hosszát, erősségét és az egyéb kísérő tüneteket, jelölve azt is, hogy ezeket mikor tapasztaltad: a havi vérzésed alatt vagy azt megelőzően. Rögzítsd azt is, hogy egy-egy életmódbeli változtatás, praktika mennyiben befolyásolta pozitív vagy negatív irányban a panaszaidat. A naplót magaddal viheted a nőgyógyászodhoz is, hiszen nagy segítség lehet a diagnózis felállításában és a számodra megfelelő terápia megválasztásában.

Egyél PMS-barát ételeket!

Egyél naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat! Fontos a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, amivel a szerotoninszint csökkenése miatti falásrohamokat gyengítheted. Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű pékárut és a természetes édesítőszereket, ezzel csökkentheted a PCOS/IR (policisztás ovárium szindróma/ inzulinrezisztencia) kialakulásának esélyét! Nassolj okosan, pl. aszalt gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszféléket! Ügyelj a kalciumbevitelre is, mivel a menstruáció előtti napokban csökken a szervezet kalciumszintje. Fogyassz tehát zsírszegény tejtermékeket, illetve kis mennyiségben olajos magvakat. A csonthéjasokban, lenmagban, búzacsírában, hidegen sajtolt növényi olajokban megtalálható E-vitamin segíthet enyhíteni a görcsöket, valamint a mellfeszülést.

Csökkentsd a sóbevitelt (max. 2 g/nap), különösen akkor, ha a vízvisszatartásra hajlamos csoportba tartozol. A tapasztalatok szerint bizonyos ételek – pl. vörösbor, penészes sajtok, csokoládé – egyes tüneteket (fejfájás, migrén) felerősíthetnek, ezért az ilyen táplálékokat érdemes lehet kiiktatnod az étrendedből. Kerüld a fitoösztrogénekben gazdag ételeket is (pl. szója), mert ezek fokozhatják az ösztrogénhatáshoz kapcsolódó tüneteket. Mindezeken túl a kevesebb alkohol fogyasztásával enyhébbek lehetnek a PMS tünetei is.

A vitamin pótlást se felejtsük el

A B6-vitamin a premenstruációs szindróma enyhítésére leggyakrabban ajánlott vitamin, amelynek természetes forrása a tonhal, a marha- és csirkehús, a máj, a banán vagy az ananász. Felszívódását segíti a magnézium, ezért érdemes magnéziummal vagy abban gazdag sötétzöld leveles zöldségekkel, illetve tejjel, valamint gabonafélékkel együtt bevinni.

PMS alatt is mozogj rendszeresen

Mozogj rendszeresen!

A rendszeres sporttevékenység segít csökkenteni a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásait, valamint enyhítheti a vízvisszatartást is. Heti 3-4 alkalommal végzett ún. aerob típusú testmozgás, pl. a futás, biciklizés, aerobic bizonyítottan emeli a szervezet endorfinszintjét (amely az ún. “boldogsághormon”). A medencefenék izmainak erősítése, a különböző intimtorna iskolák széleskörű jótékony hatása is egyre jobban ismert.

PMS alatt is mozogj rendszeresen

Lazulj el, törekedj a lelki harmóniára!

Általános közérzeted javításáért tégy olyan dolgokat, amik jól esnek, ellazítanak, elterelik a figyelmedet. Menj el egy kényeztető kozmetikai kezelésre, gyengéd masszázsra, vegyél egy fürdősóval feldobott fürdőt, olvass egy jó könyvet, hallgass zenét, nézz meg egy sorozatot vagy a kedvenc filmedet, esetleg tölts el egy kellemes órát baráti társaságban.