Cikluszavarok 2018-01-29T15:43:23+00:00

Cikluszavarok

Ne add meg magad a hormonok játékának!

Cikluszavarok

Ne add meg magad a hormonok játékának!

premens logo

A női ciklus és hormonok

A termékeny korú nők nemi működése ciklusos rendben zajlik. Ezt a nagyjából azonos időközönként ismétlődő folyamatot hormonok összehangolt, többszintű működése szabályozza. A központi szabályozást az agyban termelődő, és a petefészkek működését ösztönző hormonok biztosítják. Hatásukra a petefészkekben termelődnek – számos egyéb feladatuk mellett a megtermékenyülést segítő – nemi hormonok, a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron). A nagyjából 28 naponként ismétlődő folyamat egyik fontos eleme, az ún. ovariális ciklus, vagyis a petesejtérés ciklusa. A másik pedig a méhnyálkahártya mennyiségi és minőségi változásával jellemezhető menstruációs ciklus.

Ösztrogén
(tüszőhormon)
szerepe:

 • „érlelés”

 • „megágyazás”

Azért, hogy alkalmasak legyenek a megtermékenyülésre, a petefészkek „alvó” tüszőiben található petesejtek a központi hormonok ösztönzésére érésnek indulnak. Ezzel egyidejűleg, a tüszőben meginduló ösztrogénhormon-termelés hatására kezdetét veszi a méhnyálkahártya menzesz utáni regenerálódása és megvastagodása. Így biztosítva kedvező terepet a megtermékenyült petesejt beágyazódásához.

Progeszteron (sárgatesthormon) szerepe:

 • „befogadás”
 • „megtartás”

A tüszőrepedés (ovuláció) a ciklus közepén, a 14. napon következik be. Ezután az érett petesejt elindul a méhüregbe. A visszamaradt tüsző (sárgatest) elkezdi termelni a progeszteron nevű hormont. Ennek hatására a méhnyálkahártya minőségi átalakulása is megtörténik: tápanyagokat halmoz fel, mirigyei váladékot termelnek. Azért, hogy mire lejut a méhbe, addigra az alkalmassá váljon a megtermékenyült petesejt befogadására, táplálására. A sárgatest még 3 hónapig segíti a korai terhesség megtartását.

Prolaktin
(anyasági hormon) szerepe:

 • tejelválasztás-serkentés
 • „anyaszerep” kialakítása

Az agyban termelődő prolaktin hormon fő feladata a tejelválasztás beindítása szülés után. Mennyisége napi és a menstruációs ciklussal összefüggő ingadozásokat mutat. Terhesség alatt pedig akár 10-20-szorosára is emelkedhet. A túl magas prolaktinszint csökkent petefészek-működéshez, cikluszavarhoz, és akár meddőséghez is vezethet.

Cikluszavarok

Az átlagosan 28 naponként megismétlődő hormonális változások egyik fontos eleme a menstruációs ciklus, a másik pedig a peteérés folyamata, amely a ciklus 1. napjával veszi kezdetét. Nagyjából félidőben (a 14. nap körül) történik meg az ovuláció: az érett petesejt kiszabadul a tüszőből és megkezdi vándorútját a méhüreg felé. A ciklus második felében a méhnyálkahártyának van ideje arra, hogy felkészüljön az esetleg megtermékenyült petesejt befogadására és táplálására.

Szabályos menstruáció

A méhnyálkahártya felépülésével, változásával jellemezhető menstruációs ciklus a két menzesz, azaz havi vérzés között eltelt időszak. A menstruáció a méhnyálkahártya lelökődése, és a méhből vérzés kíséretében zajló kiürülése általában 28 napos időközökben történik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Az első vérzés (menarche) a nemi érés kezdetét jelenti, és 10- 15 éves korra tehető, az utolsó (menopauza) pedig a termékeny életkor végét jelzi, általában a nők 51. életéve környékén. Terhesség alatt szünetel a menzesz.

Ha a hormonális szabályozásban zavar támad, akkor előfordulhat, hogy ugyan a két menstruáció közti időszak hossza normális marad, azonban a cikluson belüli egyensúly megbomlik, és az ovuláció nem a 14. napon, hanem jóval később következik be. Ezzel a ciklus második szakasza jelentősen rövidebb lesz: 14 nap helyett mindössze 4-5 napos. Ez sárgatest-elégtelenséghez vezet, aminek következtében a méhnyálkahártyának nem lesz elég ideje felkészülni a megtermékenyített petesejt befogadására. Enyhébb működészavar esetében a beágyazódás megtörténhet ugyan, azonban a sárgatest-hormon hiánya miatt a szervezet képtelen a terhességet fenntartani.
A probléma fölött nem érdemes szemet hunyni, hiszen a hormonháztartás zavara meddőséget okozhat vagy a nagy nehezen „összejött” baba idő előtti elvesztésével, vagyis vetéléssel járhat. A cikluszavarok kezelése ezért minden életkorban kiemelten fontos.

Rendszertelen menstruáció

Egyesek már szinte serdülőkoruktól fogva úgymond „óramű pontossággal” menstruálnak, míg másoknak rendszertelenebb a ciklusuk, és akár 1-2 hetes csúszás is előfordulhat. Ha valakinek a havivérzése nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak, melyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

Az alapos nőgyógyászati vizsgálat fényt deríthet a vérzészavart okozó egyéb nőgyógyászati betegségekre is, például miómára, vagy polipra, melyek megfelelő kezeléssel könnyen orvosolhatók. Különösen serdülőkorban és fiatal nőknél jelenthet problémát a túlzásba vitt diéta, valamint a különböző étkezési zavarok (anorexia, bulimia), melyeknek következménye a hormonháztartás, ezzel együtt a menstruációs ciklus zavara lehet. A tartós stressz ugyancsak okozhat rendszertelen menstruációt.

cikluszavar rendszertelen menstruáció

A negyvenes évektől a kezdetét veszi a petefészek-működés hanyatlása, és a nők elindulnak a változókor felé vezető úton. A csökkenő hormontermelés elsőként a menstruációs ciklus megszokottól eltérő rendjében nyilvánul meg. A két menzesz közti időtartam rövidebb, vagy hosszabb lehet, 1-1 vérzés akár ki is maradhat, jelentkezhetnek úgynevezett köztivérzések, pecsételések. Változhat a menstruáció hossza, valamint a vérzés mennyiség. Az ösztrogénhormon hiányához hamarosan további változókori tünetek is csatlakoznak.

Prolaktin, az anyasági hormon

A ciklus szabályozásában résztvevő i hormonok közé tartozó prolaktint szokták „anyasági hormonnak” is nevezni, hiszen legfontosabb feladata a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása a szükséges ideig. Ha azonban nem a szoptató nőknél a szintje valamilyen okból megemelkedik, akkor éppen az anyává válást, vagyis a teherbeesést akadályozhatja meg. Ennek magyarázata az, hogy – előbbi feladatán túl – a prolaktin más hormonokkal együtt szerepet játszik a megtermékenyült petesejt beágyazódásának előkészítésében, valamint az első három hónapban a terhesség fenntartásában. Ezen túl számos egyéb hatása van, így például az anyai viselkedés kialakulását segíti, de az aktust követő kielégülés-érzésben is szerepet játszik. Nemcsak nőkben, de férfiakban is termelődik. Érdekesség, hogy nem csupán várandós nőkben, hanem párjukban, illetve apákban szintén megemelkedik a prolaktinszint.

Egyéb okból is előfordulhat a normálisnál magasabb hormonszint, így pl. testi megerőltetés, fehérjében gazdag táplálék, sebészeti beavatkozás, stressz hatására. A prolaktin homon vérplazmában kimutatható értéke férfiakban 20 mikrogramm/l felett, nőknél 25 mikrogramm/l felett tekinthető kórosnak. A túl sok prolaktin mindkét nemnél a szexhormonok (ösztrogén, tesztoszteron) szintjének csökkenésével, a nemi vágy elvesztésével (férfiaknál akár impotenciával) jár. Nőknél emellett még a megtermékenyülés esélyét is ronthatja.

premens logo

Prolaktinszint és termékenység

A vetélés, illetve meddőség oka sok esetben a sárgatest elégtelenségén alapuló cikluszavar, és az ilyen problémával küszködő páciensek mintegy 50%-ánál kimutatható a magas prolaktinszint. Azaz a vágyott teherbeesésnek em egyszer a túl magas prolaktinszint az akadálya. Élettani körülmények között a prolaktin szintje természetes napi ingadozást mutat: reggel alacsonyabb, mint este. Minthogy „anyasági” hormon, érthető módon terhesség és szoptatás idején magasabb értékeket mutat.

Stressz és prolaktinszint

Köztudott, hogy a mindennapok feszültsége, szorongásai nincsenek jó hatással szervezetünkre. Így talán nem újdonság, hogy a folyamatos stressz a női hormonháztartást is befolyásolhatja. Stressz hatására a szervezetben beindulnak bizonyos biokémiai folyamatok, melyek nyomán például felgyorsul a szívverés, vészhelyzetben gyorsabban tudunk futni stb. A stressz a túlélést szolgáló, létfontosságú genetikai programunk. Ám ha hosszabb ideig áll fenn a feszült állapot, annak nem csak pozitív következményei lehetnek. Az említett, belső biokémiai folyamatok ugyanis hatással vannak például az agyalapi mirigyre, amely a menstruációs ciklust irányító hormonok előállításáért felelős. Az egyik ilyen hormon a prolaktin, amelynek a termelődése tartós stressz hatására megemelkedhet, a magas prolaktinszint viszont korlátozhatja a fogantatás esélyét..

Az evolúciós elmélet hívei szerint ez azért van így, mert stresszes környezetben a nő számára kockázatot jelent a várandósság, illetve a gyermekszülés, ezért a stressznek tartósan kitett szervezet mintegy próbálja „kivédeni” a terhességet. Persze túlzás volna azt állítani, hogy a tartós stressz egyben születésszabályozó eszköz lenne – hiszen például háborúk idején is rengeteg gyerek fogan meg! –, ugyanakkor tény, hogy a cikluszavarok okozta meddőség hátterében sokszor áll a magas prolaktinszint, utóbbit pedig valóban kiválthatja a tartós stressz, a zaklatott életforma.

Prolaktinszint csökkentése gyógynövénnyel

A nőgyógyászati gyakorlatban a barátcserje terméséből készült kivonatot használják ciklus-rendellenességek kezelésére, valamint a premenstruális szindróma (PMS), köztük  a mellfeszülés okozta panaszokra egyaránt.

A barátcserje 2-4 m magas, lombhullató bokor, mely a Földközi tenger keleti vidékén, elsősorban patakok és folyók partján honos. Virágzata változatos, a fehértől, a rózsaszínen át, kék és lila színekben pompázik. A barátcserje termését már az ókorban és a középkorban is használták a gyógyászatban. A növény borsszem nagyságú, vöröses-fekete csonthéjas magvú termése a késő nyári elvirágzást követően fejlődik ki. A termésben található négy magocskát használják fel a PreMens tabletta gyártásához.

A termésből ellenőrzött körülmények között speciális technológiával készült kivonat előnyös hatását klinikai vizsgálat is igazolja (Schellenberg; A premenstruális szindróma kezelése agnus castus kivonattal:BMJ, 2001.jan.) A növény hatóanyagai az igen érzékeny női hormonális szabályozó rendszerbe belépve tudják azt pozitívan befolyásolni. Ilyen módon nem csupán a PMS jellegzetes testi tüneteit, hanem annak lelki komponenseit is képesek határozottan enyhíteni és a cikluszavar szabályozásában is hasznosak lehetnek.

Növényi gyógyszer barátcserje-kivonattal

A PreMens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmaz, amely képes gátolni a túlzott prolaktinhormon-termelést. Ennek köszönhetően ez a növényi gyógyszer alkalmas lehet menstruációs cikluszavarok kezelésére.

premens doboz

Vény nélkül kapható barátcserje tartalmú gyógyszer

Megveszem

A kereskedelemben előfordul  a barátcserje étrend-kiegészítőként, kapszula formában is, mely nem a növényi hatóanyagok koncentrált kivonatát, hanem csupán a növény terméséből készült őrleményt tartalmazza. A barátcserje ugyan nem hormon, hatását azonban hormonális úton, a prolaktin – termelés szabályozásába „beleszólva” éri el. Bízza ezt a feladatot ellenőrzött forrásból származó, garantált minőségű, klinikai vizsgálattal igazolt hatású gyógyszerre!

Blog

  Tapasztalatok

  Hat évig szedtem fogamzásgátlót, amit 31 éves koromban azért hagytam abba, mert kisbabát szerettünk volna a párommal. A tabletta abbahagyása után a ciklusom rendszertelen volt és egy év elteltével sem estem teherbe. Premens tablettát kezdtem szedni, és a ciklusom a harmadik hónaptól rendeződött.
  Edina, 21 éves
  Toggle Sliding Bar Area